Filmouka do škol a kulturních institucí

Dlouhodobě se snažíme o rozšíření povědomí o existenci, výhodách a rozvoji filmové a audiovizuální výchovy. Nyní díky prvnímu tištěnému průvodci audiovizí pro děti – FILMOUCE – máme možnost přístup k filmové výchově usnadnit jak učitelům a učitelkám, tak i dětem. Chceme šířit informace o FILMOUCE na školách, vzdělávacích a kulturních institucích, a také na projektech jednotlivých regionů. Budeme se soustředit na zaškolení týmu lektorů pro jednotlivé regiony a na praktické ukázky hodin směřující k začlenění FILMOUKY do výuky. Zároveň je pro nás stěžejní metodická podpora. Díky těmto lekcím a ukázkách budou mít lektoři a lektorky, učitelé a učitelky schopnost vyučovat filmovou a audiovizuální výchovu skrze publikaci, kterou využijí jako prostředku ke zvýšení mediálních, digitálních, komunikačních a sociálních kompetencí. Zároveň se soustředíme na spolupráci s jednotlivými členy Asociace pro filmovou a audiovizuální výchovu, využití jejich zkušeností, schopností i kontaktů a rozvíjení konkrétní spolupráce v jednotlivých regionech.

Jak postupujeme

Vytvořili jsme realizační tým z vybraných autorů FILMOUKY (Petr Pláteník, Lucie Hlavicová a Martina Voráčková), angažovaných pedagogů, lektorů, metodiků a odborníků (Zuzana Havelková a další). Vytvořili jsme ukázkové modely a metodickou podporu vycházející z kapitol a témat FILMOUKY. Zaškolujeme a postupně nadále budeme zaškolovat pedagogy a pedagožky pro jednotlivé regiony, oslovujeme školy, instituce, realizujeme praktické ukázkové hodiny. V rámci festivalu Animánie proběhne konference a evaluační setkání. Vydali jsme metodický materiál pro lektory a pedagogy. Výukové modely a metodické materiály vycházejí z konkrétních kapitol a témat FILMOUKY.

Projekt bude prezentován prostřednictvím webu filmvychova.cz a filmouka.cz a sociálních sítí ASFAV i  partnerských organizací zapojených do projektu. Cílem projektu je systematické šíření povědomí o  FILMOUCE, respektive o filmové a audiovizuální výchově. Využívány budou i regionální propagační  kanály jako kulturní weby, komunikace se školami a konkrétními pedagogy i místní facebookové  skupiny. 

Přínos pro děti a mládež

Filmová a audiovizuální výchova byla do vzdělávacích plánu RVP ZV začleněna už v roce 2010.  Doposud však existuje pouze velmi malé množství škol (dle výzkumu realizovaného pod vedením  Terezy Czesany Dvořákové v roce 2022 to bylo 4 % ZŠ a 18 % gymnázií), které tento předmět vyučují.  Dle zmíněného výzkumu je důvodem nedostatek metodických materiálů a také pedagogů, proto se  ASFAV rozhodla projekt FILMOUKA realizovat, což se i v kontextu současného vývoje revizí RVP ZV v  oblasti Umění a kultura jeví jako zcela zásadní pro další rozvoj Filmové/audiovizuální výchovy v oblasti  formálního vzdělávání

FILMOUKA nabízí dětem možnost vzdělávat se v oblasti, která je každodenně obklopuje.  Systematické vzdělávání dětí v tomto oboru pomáhá dětem orientovat se v záplavě audiovizuálního  obsahu, lépe porozumět filmové a audiovizuální řeči, rozumět způsobům, jakými nás mohou  audiovizuální díla manipulovat, ale také porozumět kulturně-historickému kontextu audiovizuální tvorby  a také kultivovat svou vlastní audiovizuální tvorbu. Všechny tyto zkušenosti přináší dětem rozvoj  klíčových kompetencí v oblasti digitální, sociální, komunikační, děti se učí spolupracovat, obhájit svůj  záměr i obsluhovat nepřeberné množství digitální techniky.

Všudypřítomnost audiovizuální kultury v lidském životě posledních desetiletí si od nastupující generace  žádá stále důkladnější porozumění tomu, jak se umění pohyblivého obrazu utváří a jak na lidi působí.  Krok do budoucnosti spojený s filmovou výchovou by znamenal přiblížení situace v české třídě životu  dnešních dětí a mladých lidí, kteří si svou každodennost bez audiovizuálních médií a technologií už  nedokážou představit.  

Filmová výchova má potenciál dítě a mladého člověka kultivovat a rozvíjet jeho kulturní kapitál. Filmová  výchova rozvíjí v podstatě všechny takzvané klíčové kompetence žáků a studentů. V obecném kontextu  usiluje o rozvoj osobnosti žáka a studenta. Výhodou filmu je, že jde o bytostně syntetickou tvorbu, která  přirozeně propojí film s hudbou, výtvarným uměním, dramatickou, taneční a pohybovou výchovou, ale i  architekturou a tzv. novými médii. Součástí výuky o filmu je silný sdílený divácký zážitek a dialog o něm,  který prohlubuje kritické myšlení, ale i toleranci k názorům druhých. 

FILMOUKA nabízí široce přístupný výukový materiál, vycházející vstříc požadavkům a potřebám českých  pedagogických pracovníků a pracovnic, kteří se věnují (případně by se rádi věnovali) audiovizuální  výchově. Dosud byli do velké míry odkázáni na vlastní nebo převzaté neformální metodické a  pedagogické podklady. Cílené šíření filmové a audiovizuální výchovy prostřednictvím FILMOUKY do škol  a kulturních institucí i školení dalších pedagogů, lektorů a lektorek přináší tolik žádoucí nástroje pro práci s  mladou generací. Těmito kroky chceme systematicky rozvíjet povědomí o filmové a audiovizuální  výchově v rámci škol a dalších kulturních zařízení v jednotlivých regionech. 

Partneři projektu 

Do projektu FILMOUKA do škol a kulturních institucí budou zapojeni partneři z řad členů Asociace pro filmovou a audiovizuální výchovu (např.  Animánie z.s., Free cinema Pofiv, o.p.s., Centrum uměleckých aktivit, příspěvková organizace), ale také  zástupci dalších kulturních a vzdělávacích institucí, působící v jednotlivých regionech a cíleně se  věnující rozvoji filmové a audiovizuální výchovy, se kterými ASFAV na regionální úrovni spolupracuje  (např. CDF Jihlava, Festival Oty Hofmana, ženský vzdělávací spolek Vesna). Výběr partnerů vychází z  dlouhodobého zapojení zástupců jednotlivých organizací do projektu FILMOUKA a také cílené snahy  ASFAV o systematické rozšiřování filmové a audiovizuální výchovy po celé ČR. Partneři budou zapojeni jak na pozici metodické či v roli odborných konzultantů, lektorů, ale budou také  zprostředkovateli jednotlivých ukázkových hodin pro lektory i školy. Vždy s ohledem na jejich oblast  působení a možnosti zapojení. 

Máte zájem o přednášku a praktickou ukázku i vaší škole či kulturní instituci? Neváhejte nás kontaktovat: alexandra@filmvychova.cz

Projekt byl realizován za finanční spoluúčasti EU prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury.

 

Online obchod

Produkty a materiály vydávané Asociací pro filmovou a audiovizuální výchovu, z.s.

Do obchodu

Podpořte nás

Zasazujeme se o rozvoj audiovizuální výchovy v České republice.

Zjistěte více

Certifikovaná metodika F/AV

Objevte oborové metody a techniky

Zjistěte více

Odebírejte NEWSLETTER

Výběr toho nejdůležitějšího jednou za měsíc.

Chci se přihlásit

Nadcházející události

Květen 2024
Září 2024
Nebyla nalezena žádná událost!